19 – 23 Iulie 2023 | SIBIU, ROMANIA

Classics for Pleasure
Artisti 2023

Image module

Cristian Lupeș este un dirijor renumit, născut în Onești. Deși și-a început cariera academică studiind Fizică-Chimie la Universitatea Babeș-Bolyai și Universitatea din București, pasiunea sa pentru muzică l-a determinat să urmeze cursuri de master la Universitatea de Muzică din Viena și să devină, în cele din urmă, doctor în muzică al UNMB cu teza „Parametrii Științifici ai interpretării” în 2012.  Cristian Lupeș a devenit cunoscut pentru abordarea sa revoluționară a muzicii contemporane și pentru proiectele culturale inovatoare. A lucrat ca dirijor asistent al unor orchestre prestigioase, cum ar fi Bamberger Symphoniker sau Staatsphilharmonie, dar și ca director artistic al primului festival de muzică nouă din România, fondat de profesorul său Liviu Dănceanu în 1986. De asemenea, este inițiatorul unui festival similar mai recent, numit Brave New Music. Cristian Lupeș a colaborat cu numeroase orchestre si artisti de renume din România și din străinătate (Elisabeth Leonskaja,  Arabella Steinbacher etc), și este invitat constant în cadrul Festivalului International George Enescu (colaboratori includ Deutschekammer Philharmonie Bremen, Orchestre Île-de-France, Bucharest Festival Orchestra, Filarmonica din Sibiu etc).

În prezent, Cristian Lupeș este managerul Filarmonicii de Stat din Sibiu, iar viziunea sa managerială a fost apreciată prin acordarea Ordinului Meritul Cultural în grad de Comandor din partea președintelui României.

Image module

David Crescenzi este un cunoscut dirijor de orchestră şi de cor dar și pianist.  A studiat la Conservatorul din Pesaro, specializându-se la clasele de orchestrație, pian, muzică corală şi dirijat coral. De-a lungul carierei sale de două decenii, Crescenzi s-a consacrat inițial ca pianist acompaniator şi maestru suplinitor în diferitele teatre şi festivaluri lirice, atât în Italia cât şi în străinătate, și a activat ulterior ca dirijor de orchestră şi maestru de cor. Printre realizările sale cele mai semnificative se numără colaborarea cu Teatrul Operei din Cairo, Egipt, în calitate de dirijor invitat. Crescenzi a colaborat cu Opera Naţională Română Timişoara din anul 2002, în spectacole precum Nunta lui Figaro și Bărbierul din Sevilla, și a fost invitat să dirijeze spectacolele Operei Naţionale Române din Iaşi în cadrul stagiunilor 2011/2012 și 2012/2013. În ianuarie 2012, Crescenzi a realizat un turneu în Germania şi Franţa, unde a dirijat Aida, Otello şi Requiemul de Giuseppe Verdi, alături de Bergisch Symphoniker Orchestra din Köln.

Image module

De la înființarea sa, Orchestra Simfonică a Filarmonicii Pitești a avut parte de un sprijin constant din partea publicului său, prezent la cele peste 500 de concerte susținute de-a lungul anilor. Co-fondatorii artistici ai instituției, maestrul Madalin Sandu și dirijorul permanent Tiberiu Dragos Oprea, împreună cu soliștii și dirijorii invitați, au adus un aer proaspăt în scena muzicală a orașului. Debutul lor în cadrul Festivalului George Enescu din 2009, cu interpretarea Poemei Române a lui Enescu, a marcat un moment important în istoria Filarmonicii Pitești. În prezent, instituția este una dintre cele mai dinamice din țară, abordând stiluri noi și provocatoare în muzică și organizare, inclusiv un grup de jazz&pop. Turneul lor din Coreea de Sud din 2019 și colaborările cu laureații Festivalului George Enescu au demonstrat că Filarmonica Pitești este una dintre cele mai apreciate instituții de cultură din România.

Image module

In contextul existenței unui însemnat numar de muzicieni si a unui conservator de muzica, dar si a unei indelungate traditii in domeniul interpretarii simfonice si de opera, la 1 ianuarie 1949 a luat ființă Filarmonica de Stat Sibiu, instituție profesionistă de spectacole și concerte care de-a lungul celor peste 50 de ani de existență ca institutie de stat a prezentat mii de concerte simfonice și de muzică de operă, asimiland un vast repertoriu simfonic si liric. Nenumarate cronici din ziare și reviste romanesti si straine au elogiat nivelul muzical al concertelor orchestrei sibiene, oglindind totodată calitatea înregistrarilor pentru radio si televiziune, pentru disc si CD. De asemenea, un mare numar de turnee au fost efectuate cu deosebit succes atat în țara, cât și în străinătate – în Franța, Germania, Italia, Austria, Spania, Rusia etc.

Image module

Florin Budnaru, absolvent al Universității Naționale de Muzică „Ciprian Porumbescu” din București, secția Canto clasic, a început cariera de solist la Teatrul de Operetă și Musical „Ion Dacian” în anul 2002, debutând în opereta „Vânzătorul de păsări” de Carl Zeller. În palmaresul său se regăsesc numeroase roluri principale în spectacole precum „Lăsați-mă să cânt!”, „Silvia”, „Văduva veselă”, „Victoria și-al ei husar”, „Contesa Maritza”, „Liliacul” (regizat de Răzvan Ioan Dincă), dar și în musical-uri precum „Broadway – București”, „Romeo și Julieta”, „Rebecca” (regizat de Áttila Béres, muzica Sylvester Levay) și „Paris, mon amour” (regizat de Răzvan Ioan Dincă). A avut numeroase turnee, atât în țară, cât și în străinătate, interpretând în spectacole la Teatrul de Operetă și Musical „Ion Dacian” în Egipt, la Opera Națională din Budapesta și în Italia, la Opera din Odessa (Ucraina) și în Germania. În anul 2011, a fost distins cu Premiul pentru Cea mai bună voce de musical și operetă la „Gala premiilor VIP pentru artele spectacolului musical” și a câștigat Trofeul Sylvester Levay la Concursul Internațional de Musical „Sylvester Levay” (Serbia).

Image module

Gina Sandu este o naistă de excepție, absolventă a Facultății de Interpretare Muzicală, specializarea Nai, din cadrul Universității Naționale de Muzică din București, în anul 2006, și doctor în muzică din 2013, cu o lucrare deosebită despre transcriptii pentru nai din muzica Barocă, sub îndrumarea distinsei profesoare Liliana Rădulescu. Studiile de nai le-a început în 1992, la Liceul de Arte „Tudor Ciortea” din Brașov, sub îndrumarea maestrului Victor Ionescu, iar ulterior și-a dezvoltat talentul și creativitatea în cadrul facultății, avându-i ca mentori pe profesorii Gheorghe Zamfir și Dalila Cernătescu. Din anul 2004, predă naiul la Liceul de Arte „Dinu Lipatti” din Pitești, unde ocupă în prezent funcția de director adjunct. De-a lungul carierei sale, a colaborat cu numeroase orchestre și ansambluri, atât în țară, cât și în străinătate, concertând în locații prestigioase precum Carnegie Hall din SUA, Spania, Germania sau Austria. În 2010, a început o frumoasă colaborare cu Filarmonica Pitești, sub bagheta unor dirijori de talie, precum Madalin Sandu, Constantin Grigore sau Tiberiu Oprea.

Image module

Orchestra Master Hiram, singura orchestră de salon profesionistă din țară, rămâne fidelă tradiției mărețelor orchestre de salon din Berlin, care și-au făcut simțită prezența în perioada 1880-1950. Configurația orchestrei, adaptată în funcție de programul concertului, își are ca punct central pianul, al cărui sunet se pretează la acomodarea celorlalte instrumente, alcătuind astfel un volum sonor care amintește de o orchestră mare.

Maester Hiram reprezintă un avantaj deosebit pentru iubitorii de muzică, întrucât are un repertoriu vast de aproximativ 600 de piese din toate stilurile, de la baroc până la modern, inclusiv muzică românească. Orchestra interpretează cu pasiune și talent transcripții și aranjamente speciale, concepute special pentru orchestra de salon, prin intermediul cărora lucrări scrise pentru marile orchestre simfonice pot fi redescoperite și reinterpretate într-un cadru diferit. Astfel, ascultătorii se pot bucura de un program variat, care include uverturi de Richard Wagner, simfonia a 6-a de Piotr Ceaikovski, operete și opere, valsuri sau polci. Orchestra Maester Hiram păstrează vie tradiția mărețelor orchestre de salon din Berlin, îmbinându-le cu muzica modernă, creând astfel un cadru sonor unic și elegant pentru iubitorii de muzică.

Image module

Oana Șerban este absolventă a Universității Naționale de Muzică din București. Perioada de studiu 2006-2010 a fost marcată de îndrumarea Sandei Sandru, continuând cu studii de master în perioada 2010-2012 cu Eleonora Enăchescu. Din anul 2012, Oana este solistă angajată a Operei Comice pentru Copii, interpretând cu succes roluri importante precum Madame Herz în „Directorul de Teatru”, Adina în „Elixirul Dragostei”, Norina în „Don Pasquale”, Gretel în „Hansel si Gretel”, Papagena în „Flautul Fermecat”, Maria în „Sunetul Muzicii”, și multe altele. Oana a colaborat cu instituții muzicale de prestigiu din România, precum Opera Națională București, Teatrul Național de Operetă Ion Dacian sau Filarmonica Moldova Iași. În plus, ea a susținut concerte cu orchestre de renume, cum ar fi Orchestra Simfonică București, Orchestra Metropolitană București, Orchestra Simfonică Muntenia, Bucharest Ladies Orchestra sau Bucharest Brass, avându-i la pupitrul de dirijor pe Ciprian Teodorascu, Jin Wang, Daniel Jinga sau Alexandru Ilie. Cariera sa internațională a inclus concerte în locații precum Preveza (2010), Colombo, Kandi (2012), Mumbay, Antalya, Primorsko (2013) sau Beijing (2014).

Image module

Fondat în anul 1995 de către Kurt Philippi, dirijorul corului J.S. Bach și consilierul muzical al Bisericii Evanghelice C.A. din Sibiu, cvintetul de alamă Tromba Felix a debutat ca un cvartet de alamă, format din muzicieni ai filarmonicii din Sibiu, dar și din afara instituției. Odată cu trecerea timpului, formația a evoluat spre un cvintet, oferind concerte nu doar în biserica menționată anterior, ci și în alte locații de cult din România. Pe parcursul mai multor ani, Tromba Felix a participat cu succes la Festivalul Muzicii Româno-Americane. În prezent, componența cvintetului este formată din muzicieni noi.

Clasic e Fantastic este o trupă de teatru cu muzică ce a cucerit publicul timp de 10 stagiuni consecutive. Spectacolele lor, intitulate „Copilăriile marilor muzicieni”, sunt iubite atât de copii, cât și de părinți. Personajele principale sunt recunoscute de toți: un compozitor-păpușă, cei doi șoricei amuzanți, Sică și Rică, o adorabilă pisicuță numită Lola, un șoarece bătrân pe nume Sol, o talentată pianistă pe nume Raluca și o pricepută violonistă numită Monica. Fiecare spectacol prezintă o poveste unică, aducând în prim-plan copilăria unui mare compozitor. Echipa de artiști ce dau viață acestor personaje includ pe Alexandru Unguru, Ioana Mihalcea, Monica Buștean, Valeria Cristia, Filip Ristovski Risio, Monica Ciuta și Raluca Ouatu.

Tenorul Teodor Ilincăi s-a afirmat ca unul dintre cei mai remarcabili și apreciați artiști ai generației sale. Absolvent al Universității Naționale de Muzică București în 2006, a debutat ca solist la Opera Națională din București în același an. Debutul său internațional a avut loc în 2009, pe trei mari scene din Europa:

Opera de Stat din Hamburg, Opera de stat din Viena și Opera Regală din Londra. De la Monte Carlo la Sydney, de la München la Tokyo, de la Paris la San Diego, de la Dresda la Santiago de Chile, Teodor Ilincăi a încântat publicul celor mai prestigioase teatre de operă din lume.

În evoluția sa, a trecut cu măiestrie de la roluri lirice la roluri lirico-spinte și spinto-dramatice, demonstrând versatilitate și muzicalitate remarcabile. În 2016 a fost distins de către Margareta a României, Custodele Coroanei române cu Ordinul „Coroana României” în grad de Cavaler, iar în 2018 a fost avansat la gradul de Ofițer al aceluiași ordin.

În plus, pasiunea pentru poezie și aforism s-a materializat în două volume, Cromatisme și Mozaic, ilustrând bogăția talentului său și în alte domenii artistic-culturale.

Cu o voce angelică și o prezență scenică spectaculoasă, soprana Paula Iancic este o artistă remarcabilă în lumea operei.  Absolventă a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, Paula Iancic a debutat în 2013 în roluri importante, precum Lauretta, Adela și Micaëla, pe scena operei din Cluj-Napoca.

Urmează două debuturi în roluri pucciniene: Musetta și Mimi, pe scenele operelor din Iași și Timișoara. Între 2016 și 2018 a fost membră a Studioului de Operă a Operei de Stat din München, interpretând roluri precum Oscar, Barbarina, Giannetta și Papagena, alături de unii dintre cei mai mari interpreți ai lumii, printre care îi amintim pe Jonas Kaufmann, Diana Damrau, Vittorio Grigolo sau Simone Piazzolla. În ultimii ani, Paula Iancic și-a îmbogățit  repertoriul cu noi roluri importante: Susanna, Violetta Valery, Liù, Pamina, Leonora sau Adriana Lecouvreur, pe scenele operelor din Düsseldorf, Poznàn, Timișoara sau București.

Muzicalitatea și timbralitatea deosebită i-au adus premii  importante, precum  Grand Prix-ul la L’Assoluta Virginia Zeani Royal Voice Competition din Târgu-Mureș în 2019, sau Premiul al II-lea la Concorso Lirico Internazionale di Portofino, Italia în 2022.

Antonela Barnat, talentata mezzosoprană din Brașov și-a început cariera vocală în București chiar din timpul studiilor universitare, colaborând – prin activitatea sa de concert – cu Orchestra Filarmonicii George Enescu, Orchestra Națională Radio și Orchestra de Cameră. De la Vivaldi, Pergolesi, Händel, Bach până la Verdi, Dvořak, Mahler, Bruckner, repertoriul artistei a continuat să se dezvolte de-a lungul timpului și i-a creat oportunități de colaborare cu majoritatea orchestrelor din țară precum și să concerteze în țări precum Germania, Lituania, Bulgaria, Liban și Canada.

Debutul său pe scena Operei Naționale din București a avut loc în rolul Rosinei din „Bărbierul din Sevilla”, iar timbrul său liric i-a permis să abordeze cu ușurință repertoriul rossinian, care s-a îmbogățit mai apoi și cu personajul Angelinei din „ La Cenerentola”, sau roluri în travesti: Cherubino din „Nunta lui Figaro”. A portretizat personajul Elvirei din opera „Don Giovanni”, oportunitate prin care a început tranziția către roluri mai mature: Venus în „Tannhäuser”, rolul titular din opera Carmen, Dalila în „Samson și Dalila”.

A fost invitată să cânte la festivaluri de prestigiu, precum Festivalul Internațional George Enescu și Festivalul de operă Gut Immling din Germania. Antonela Barnat a participat și la evenimente de muzică contemporană, având înregistrări pe CD-uri de muzică contemporană românească. De-a lungul carierei sale, a obținut premii importante în competiții internaționale de canto și a avut ocazia să colaboreze cu dirijori de renume precum Marek Janowski, Cristian Măcelaru și Leo Hussain.