AUGUST 10-12, 2018 | SIBIU, ROMANIA

Classics for Pleasure
Artisti 2018 

Image module

Adrian Petrescu este un muzician cu o impresionantă carieră artistică naţională şi internaţională. Prim oboist al Filarmonicii George Enescu din București din anul 1990, dirijor invitat ȋn stagiunile orchestrelor simfonice din Romȃnia, dirijorul permanent și fondatorul formaţiei camerale de suflători de alamă Romanian Brass, Adrian Petrescu a fost desemnat dirijor invitat permanent al Filarmonicii Moldova din Iaşi. Este distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa I, decernat de Preşedintele României.

Image module

Marius Vlad Budoiu se remarcă prin repertoriul său vast vocal-simfonic, cameral și de operă. În anul 2013 tenorul a cântat sub bagheta maestrului Daniel Barenboim la Opera de Stat din Berlin, la Teatro alla Scala din Milano și la Festivalul Proms, la Royal Albert Hall, la Londra. Între colaboratorii de renume ai tenorului enumerăm pe Zubin Mehta, Daniel Barenboim, Rafael Frühbeck de Burgos, Gennady Rozhdestvensky, Antonio Pappano, Peter Ruzicka, Marek Jankovski, Friedrich Haider, Cristian Mandeal.

Image module

Soprana Luiza Fatyol si-a făcut debutul operistic in anul 2009 pe scena Operei Maghiare din Cluj Napoca. Participa la numeroase concursuri naționale și internaționale , numarându-se  mereu printre premianți.Incepând cu anul 2014 este solista Deutsche Oper am Rhein Düsseldorf/Duisburg (Germania) interpretând roluri de mare anvergura. Este invitata  in numeroase ocazii pentru a susține spectacole și in teatre importante din Europa

Image module

Istoria Filarmonicii de Stat Transilvania din Cluj începe în 1955. Progresul Filarmonicii a fost deosebit de rapid, impunând în scurt timp instituţia printre valorile naţionale reprezentative. Oaspeţii de marcă ai Filarmonicii au contribuit la edificarea unui standard valoric internaţional şi la dobândirea unui solid renume al ansamblului în cercurile muzicale internaţionale.Astăzi, sub conducerea lui Marius Tabacu, Filarmonica onorează aceste tradiţii printr-o impresionantă carte de vizită şi un neobosit potenţial artistic.

Image module

Camerata Regală a luat naștere în anul 2009 sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principele Radu al României, la inițiativa unui grup de studenți și absolvenți ai Universității Naționale de Muzică din București, din dorința de a crea o orchestră profesionistă care să contribuie la promovarea și dezvoltarea tinerelor talente muzicale. Nivelul artistic ridicat ce caracterizeaza această orchestră se datorează pasiunii și energiei interioare a grupului, dar și talentulului excepțional al fiecărui instrumentist în parte.

Image module

Alexandru Ilie este un dirijor cu o activitate bogată. Fondator şi co-fondator al Cameratei Intermezzo, Corului Regal, Orchestrei şi Corului Metropolitan, Cervantes Chamber Orchestra sau Blue Symphony și câștigător al mai multor premii dintre care amintim: Premiul al III-lea la concursul din cadrul proiectului POSDRU şi Premiul al II-lea la concursul pentru Bursa Dorel Paşcu. Pe plan extern, in anul 2016 a atins etapa semifinala in cadrul Concursului International de Dirijat Felix Mendelssohn, terminand pe locul al 5-lea.

Image module

Orchestra Philharmonia Elite este o orchestră privată, compusă din cei mai buni instrumentiști din România. Fondată în 2017, a început deja să se impună la nivel național prin înalta calitate artistică care o caracterizează.

Image module

Maestrul Petre Sbârcea mânuieşte bagheta de mai bine de jumătate de veac pe podiumul dirijoral al Filarmonicii sibiene, fiind, în prezent, dirijor onorific al acestei instituţii. De fiecare dată experienţa sa dirijorală îşi spune cuvântul, ştiind a-şi modela gestul şi a-şi impune propria viziune în tălmăcirea unor lucrări alese din lumi stilistice diferite. Prodigioasa sa activitate artistică a fost răsplătită cu importante distincţii, precum Ordinul Meritul Cultural, Medalia Mascagni – Italia, Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler, Doctor Honoris Causa al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Cetăţean de onoare al Municipiilor Cluj-Napoca şi Sibiu.

Image module

Felicia Filip a început studiile muzicale ca violonistă, a studiat canto la Academa de muzică din București, iar după absolvire s-a angajat la Opera Națională Română. Cariera internațională a început-o în anul 1991. Prima apariție a avut-o la Basel, în Elveția, după care au urmat multe scene din lumea întreagă. Tânăra soprană a fost încoronată ca „Noua regină a Traviatei”, rol pe care l-a cântat cu o muzicalitate ieșită din comun și cu puterea interpretativă a unei mari tragediene. Felicia Filip a realizat o premieră în muzica românească, fiind prima soprană care s-a asociat cu o trupă rock.

Image module

În contextul existenței unui însemnat număr de muzicieni și a unui conservator de muzică, ca și a unei îndelungate tradiții în domeniul interpretarii simfonice și de operă, la 1 ianuarie 1949 a luat ființă Filarmonica de Stat Sibiu, instituție profesionistă de spectacole și concerte care de-a lungul celor peste 50 de ani de existență ca instituție de stat a prezentat mii de concerte simfonice și de muzică de operă, asimilând un vast repertoriu simfonic și liric. Un mare număr de turnee au fost efectuate cu deosebit succes atât iî țară, cât și în străinătate – în Franța, Germania, Italia, Austria, Spania, Rusia etc.