4th – 9th of May 2011 | Bucharest

Classics for Pleasure
Artisti 2011 

Image module

Născut în anul 1963, Iurie Florea a studiat dirijatul la Conservatorul de Stat „G. Musicescu” din Chişinău. Formarea sa a continuat la Conservatorul „Rimski-Korsakov” din Sankt Petersburg, unde a beneficiat de îndrumarea profesorului A. Dmitriev.

Participările în diverse competiţii i-au adus numeroase premii dintre care amintim Premiul „Ionel Perlea” (1992) şi Premiul „David Ohanesian” conferit de Forumul Muzical Român (2008). în ţară, Iurie Florea a colaborat cu operele din Timişoara şi Constanţa, precum şi orchestrele simfonice din Iaşi, Braşov, Oradea, Sibiu, Ploieşti, Constanţa, Bacău, Craiova.

între 1993-1995 a fost prim dirijor şi director artistic al Teatrului de Operă şi Balet din Chişinău, a fost profesor la Academia de Muzică, Teatru şi Arte plastice din Chişinău (1986-1996), din anul 1996 fiind dirijor titular la Opera Naţională Bucureşti, între 2007-2010 ocupând şi funcţia de director artistic al acesteia.

Aprecierea de care se bucură a generat numeroase invitaţii în străinătate, la pupitrul unor orchestre simfonice din Saratov, Volvograd, Dnepropetrovsk, Doneţk, Cernăuţi, Sofia şi colaborări cu teatre muzicale din Kaunas, Klaipeda, Minsk, Mersin, Doneţk, Dnepropetrovsk. Dintre personalităţile artistice cu care a avut prilejul colaboreze îi amintim pe: Renato Bruson, Sergei Larin, Boris Statsenko, Sergei Murzaev, Isabelle Kabatu, Silvie Brunet, Georgiana Lukacs, Elena Mosuc, Marius Brenciu, Lado Ataneli, Kamen Chanev, Zvetan Mihailov, Alina Cojocaru, Kaludi Kaludov, Janos Bandi, Pompei Hărăşteanu, Ionel Voineag, Eduard Tumagian, Ruxandra Donose.

Iurie Florea a participat la importante festivaluri naţionale precum: „Săptămâna Internaţională a Muzicii Noi” (1992-2001), Festivalul liric „Sibiu – capitală europeană” (2007), Festivalul Internaţional „Shakespeare” (Bucureşti – 2008), Festivalul „George Enescu” (2009), Festivalul Artei lirice din Sibiu (2009), „Vacanţe Muzicale” (Piatra-Neamţ 2010), iar în 2011 a evoluat la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio la Varna Summer Fest.

Image module

Emblemă a PROMS of Delight, Bucharest Symphonic Pops reprezintă noua orchestră de marcă pe scen muzicală a tării având în componentă membrii ai Filarmonicii George Enescu, ai Orchestrei Nationale Radio, precum si ai Big-Band-ului Radio. Pornind de la formula clasică de orchestră simfonică, componenta este lărgită cu sectiunea de ritm si big-band, rezultând o sonoritate modernă, amplă, cu o flexibilitate deosebită.

Acest fapt face posibilă abordarea tuturor tipurilor de repertoriu – de la clasic la jazz simfonic, de la pop la valsuri si polci – creându-se o atmosferă sonoră ce impresionează melomanii de toate vârstele.

În decursul scurtei sale istorii de la constituire, BSP – Orchestra a avut sansa ca la pupitrul său sa fie dirijori consacrati precum: Ilarion Ionescu Galati, Tiberiu Soare, Ionel Tudor, Cristian Florea