AUGUST 14-16, 2017 | SIBIU, ROMANIA

Classics for Pleasure
Artisti 2017 

AUGUST 14, 2017

Mariachi Magic

Piaţa Mare, ora 20:00

~

Kamerata Kronstadt
Dirijor: Cristian Oroşanu

AUGUST 15, 2017

Corul National de Camera Madrigal
„Marin Constantin”

Biserica Ursulinelor, ora 16:00

~

Kamerata Kronstadt
Conductor: Cristian Oroşanu

Classic Wonders

Piaţa Mare, ora 20:00

~

Kamerata Kronstadt
Dirijor: Cristian Oroşanu

AUGUST 16, 2017

Casuta cu Povesti Muzicale

Sala Thalia, ora 11:00

~

Kamerata Kronstadt
Dirijor: Cristian Oroşanu

Proms of Delight

Piaţa Mare, ora 20:00

~

Kamerata Kronstadt
Dirijor: Cristian Oroşanu

Image module

In perioada studiilor urmate in tara, apoi in Polonia la Academia de Muzica Karol Lipinski, dirijorul Constantin Grigore a beneficiat de îndrumarea unor maestri recunoscuti ai dirijatului: Horia Andreescu, Petru Andriesei, Ilarion Ionescu-Galati sau dirijorul polonez Marek Pijarowski.

A sustinut concerte la pupitrul formatiilor muzicale mari, atât din tara (Orchestra Simfonica a Filarmonicii George Enescu, Orchestra de Camera Radio, Orchestra Nationala Radio, Filarmonica de Stat Moldova din Iasi, Filarmonica Ion Dumitrescu – Rm. Vâlcea, Filarmonica Paul Constantinescu din Ploiesti, Filarmonica de Stat din Pitesti, Filarmonica de Stat din Sibiu, Filarmonica de Stat din Oradea, Orchestra Teatrului Nae Leonard din Galati, Orchestra Teatrului de Opera si Balet Oleg Danovski, Orchestra Teatrului National de Opereta si Muzical din Bucuresti) cat si de peste hotare (Polonia – Orchestra de Camera R-20 din Wroclaw, Filarmonica din Kielce, Orchestra Nationala de Camera a Republicii Moldova sau Filarmonica Serghei Lunchevici din Chisinau).

De asemenea, este unul din membrii fondatori si dirijorul orchestrei de camera Camerata Regala, cu care a sustinut numeroase concerte in Romania, dar si in Albania, Republica Moldova sau Polonia.

A colaborat cu solisti de renume ai scenei muzicale precum Florin Croitoru, Nicolae Licaret, Daniel Podlovschi, Gabriel Croitoru, Florin Ionescu Galati, Ilian Garnet, Teodor Ilincai, Cristian Mogosan, Irina Iordachescu, Sorina Munteanu, Iulia Merca, Katarzyna Dondalska, Tina Munteanu, Horea Haplea, Ingmar Anthony Lazar, Katarzyna Dondalska, Natalia Konik, Wictor Kociuban, Piotr Banasic sau Corul National de Camera Madrigal.

In prezent, Constantin Grigore este dirijorul principal al Orchestrei Camerata Regala.

Image module

Emblema a concertelor PROMS of Delight, create de catre Elite Art Club UNESCO,  Symphonic Pops reprezinta o noua orchestra de marca pe scena muzicala a tarii avand in componenta membrii ai Filarmonicii George Enescu, ai Orchestrei Nationale Radio, precum si ai Big-Band-ului Radio. Pornind de la formula clasica de orchestra simfonica, componența este largita cu secțiunea de ritm si big-band, rezultand o sonoritate moderna, ampla, cu o flexibilitate deosebita.

Acest fapt face posibila abordarea tuturor tipurilor de repertoriu – de la clasic la jazz simfonic, de la pop la valsuri și polci – creandu-se o atmosfera sonora ce impresioneaza melomanii de toate varstele.

In decursul istoriei sale de la constituire, Orchestra a avut sansa ca la pupitrul sau sa se afle dirijori consacrati precum: Ilarion Ionescu Galati, Tiberiu Soare, Ionel Tudor, Cristian Florea.

Image module

Caștigator al Premiului pentru cel mai bun solist al anului (Gala Premiilor Naționale, Iași, 2013) și al Premiului Revistei V.I.P. pentru cel mai bun solist de opera al anului ( București 2012), Cristian Mogosan este în prezent angajat al Operei Nationale Cluj și totodata invitat al operelor și filarmonicilor, atat din țara, cat și din strainatate. A sustinut spectacole de opera si concerte în Elvetia, Franta, Belgia, Israel, China, Rusia și Finlanda.

Nascut în anul 1983, tenorul Cristian Mogosan s-a format la scoala muzicala clujeana, fiind absolvent al Academiei de Muzica Gheorghe Dima, Facultatea de Arta Scenica, la clasa Lect. Dr. Gheorghe Mogosan. Dupa absolvire, în anul 2006,  a urmat programul de masterat Stilistica Interpretarii Solistice în cadrul aceleiasi facultati, sub îndrumarea Prof. Dr. Ionel Pantea.

A participat la masterclass-uri cu artisti de renume mondial precum Laurent Pillo, Margaret Hoing, John Norris, Mariana Nicolesco, Ion Buzea, Viorica Cortez si Rockwell Blake.

In prezent, Cristian Mogosan este angajat al Operei Nationale din Cluj. Este un invitat regulat al Operei Nationale din Bucuresti, al Operei Nationale din Timisoara si al Orchestrei Nationale Radio printre multe altele.

Realizarile sale includ Premiul Intai la Concursul National al Liedului Romanesc – Brasov (2004), Premiul Intai la Concursul International de Canto Hariclea Darclee – Braila (2010) si Premiul Intai la Concursul International de Interpretare Vocala Sabin Dragoi (2011).

Image module

Baritonul Florin Estefan s-a nascut la Oradea pe data de 10 aprilie 1982. In 2004 a absolvit Universitatea de Muzica din Oradea, unde a studiat sub indrumarea profesorului dr. Alexandru Farcas si profesor dr. Gheorghe Mogosan.

La varsta de 20 de ani, cand era in al II-lea an de facultate, acesta a primit postul de solist in cadrul Operei Nationale Romane din Cluj, unde a lucrat timp de 4 ani. A participat in numeroase competitii printre care: Concursul International de Canto Hariclea Darclee (unde a obtinut premiul I), Concursul International Toti dal Monte (Premiu Special), Concursul National de Interpretare a Liedului Ionel Perlea (Premiul I), Concursul International de Interpretare Vocala Sabin Dragoi (Premiul I) si Concursul National al Liedului Romanesc (unde a primit Premiul de Excelenta pentru promovarea Liedului romanesc).

In Decembrie 2007 a absolvit Cardiff International Academy of Voice, unde l-a avut ca indrumator pe cunoscutul tenor Dennis O`Neill. A participat la numeroase masterclass-uri sustinute de profesori renumiti precum Sherrill Miles, Ileana Cotrubas, Dame Ann Murray, Jane Eaglen, Bernd Weikl, Elizabeth Connell, Carol Vaness si Dame Kiri Te Kanawa.

Pe parcursul carierei sale Florin Estefan a sustinut concerte pe numeroase scene atat in Romania cat si in afara in tari precum Grecia, Austia, Italia, Belgia, Republica Ceha, Irlanda, Japonia, Statele Unite, Australia si Regatul Unit. Repertoriul sau vocal-simfonic include lucrări precum Simfonia a IX-a de L. van Beethoven, Cäcilienmesse de J. Haydn, Requiem de W. A. Mozart, Petite Messe Solennelle de G. Rossini, Carmina Burana de C. Orff, Requiem de G. Fauré, Cântecele și dansurile morții de M. Musorgski.

Image module

Hector Lopez si-a inceput studiile muzicale la Conservatorul National de Muzica din Mexico City, unde a studiat violoncelul sub indrumarea lui Sona Poshotian si saxofonul sub indrumarea lui Joel David Katz. Canto-ul l-a studiat sub indrumarea lui Francisco Araiza si Irma Gonzalez. A primit o bursa de studiu din partea organizatiei SIVAM (International Society of Values of Mexican Art) ce i-a permis sa lucreze cu maestrii precum Renata Scotto, Enrique Patrón, Teresa Rodriguez, Nico Castel, Denise Massé, Joan Dornemann. A sustinut concerte in Mexic, Statele Unite, Spania, Italia sub indrumarea maestrilor Placido Domingo, Enrique Patrón, Alfredo Silipigni, Enrique Ricci, Cristian Mandeal si Christian Badea. In 2003 a castigat concursul national de canto Carlo Morelli si a primit o bursa de studiu in cadrul POPI (Portland Opera Performance Institute) unde a studiat sub indrumarea maestrilor Tito Capobianco, Justino Diaz, Shirley Verret, Daniel Orlando si David Lofton. A studiat alaturi de Dante Mazzola, Enza Ferrari, Umberto Finazzi si Marco Gandini din cadrul Academia alla Scala. In anul 2004, Ludovic Spiess, unul dintre cei mai faimosi tenroi romani l-a rugat pe dl Lopez sa colaboreze cu Opera Nationala din Bucuresti, cu care colaboreaza pana in prezent. Printre institutiile muzicale cu care colaboreaza cel mai des putem aminti Opera Nationala din Chisinau, Opera na Zamku in Szczecin din Polonia, Orchestra Radio din Bucuresti si Orchestra Filarmonicii George Enescu.  In Bucuresti a studiat sub indrumarea lui Spiess si a lui Cornel Stavru, un alt tenor roman extraordinar. A participat la numeroase masterclass-uri cu profesori precum Viorica Cortez, Ion Piso, Ionel Pantea, Eduard Tumagian, Nelly Miricioiu, Kaludi Kaludov si Sorina Munteanu.

Image module

La numai 5 ani de la nașterea sa, Madrigalul a primit Medalia UNICEF, iar 3 ani mai târziu prestigiosul premiu al Criticii Muzicale Germane. Au urmat IL Saggitario d’Oro, în Italia – 1976, Medaille en Vermeil – Luxemburg 1979, Diploma de onoare și Premiul Grand Duc Adolf tot în 1979, Premiul excepțional al ATM în 1979, Diploma de onoare a Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România în 1985 și 1993.

În 1992 Corul Madrigal a fost declarat la Paris Bun al Patrimoniului Cultural Universal UNESCO, iar președintele UNESCO din acel timp, Federico Mayor, a ținut un discurs emoționant omagial și i-a oferit maestrului Marin Constantin titlul de Ambassadeur de bonne volonte de l’UNESCO. În anul 2003 Corul Național de Cameră Madrigal a primit din partea Președinției României, Ordinul Meritul Cultural în Grad de Comandor. Au urmat și alte distincții importante: diploma „American Biographical Institute”, medaliile Enescu și Eminescu, Crucea Patriarhală Ortodoxă, Premiul Speranței conferit de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România. Începând din anul 1964, Madrigalul a participat la toate edițiile Festivalului Internațional George Enescu. Din 1969, Madrigalul a susținut permanent concerte în SUA, Canada, Europa și Asia realizând peste 4100 de concerte dintre care 1980 în străinătate.

“Miracolul Madrigal” cum l-a numit Wilma Vernocchi, membră a conducerii Operei Scala din Milano, a incitat imaginația multor poeți și compozitori care au scris special pentru ansamblul creat de Marin Constantin. Miriam Marbe, Sigismund Toduță, Sabin Pauta, Tiberiu Olah, Liana Alexandra, Cornel Țăranu sunt doar câteva nume din componistica românească, iar din constelația poeților, Grigore Vieru și Nichita Stănescu au scris cele mai vibrante poeme dedicate Madrigalului.

Image module

Specializata in arta dirijorala sub atenta observatie a renumitilor muzicieni Marin Constantin și Sharon Hansen (SUA), Anna Ungureanu a sustinut concerte in Romania, Germania, Rusia, Japonia, Turcia, Serbia, Cehia, Macedonia, Bulgaria, Polonia si Belgia. Incepand din anul 2011, Anna Ungureanu, doctor in muzica si unul dintre dirijorii Madrigalului, ocupa pozitia de Director Artistic si Dirijor Principal al Programului National Cantus Mundi initiat de dirijorul Ion Marin, ce are ca scop impulsionarea, sustinerea si promovarea miscarii corale la nivelul tuturor institutilor de invatamant din Romania. Experienta profesionala obtinuta in preajma fondatorului Corului National de Camera Madrigal, maestrul Marin Constantin, alaturi de care a petrecut aproape 9 ani, o recomanda ca discipol si continuator al legendarului muzician.

Image module

Pe data de 13 decembrie 2009, in Sala George Enescu a Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti, a fost inaugurata Camerata Regala printr-un concert de muzica exclusiv romaneasca. Camerata a luat nastere la initiativa unui grup de studenti si absolventi ai Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti, cu scopul de a promova excelenta profesionala si tinerele talente muzicale din Romania. Alteta Sa Regala Principele Radu al Romaniei i-a oferit Inaltul Patronaj iar orchestra a fost prezenta la Ceremoniile Casei Regale a Romaniei prilejuite de Aniversarea Jubileului Altetei Sale Regale Principele Radu al Romaniei sau de Investirea cu Titlul de Alteta Regala a Principelui Nicolae al Romaniei. Camerata Regala are ca scop principal promovarea muzicii culte romanesti, atat prin abordarea creatiei compozitorilor consacrati, cat si prin prezentarea in prima auditie a lucrarilor muzicale contemporane.

Image module

Wojciech Rodek este Directorul Artistic al Orchestrei Filarmonice Henryk Wieniawski din Lublin si al Operei din Lodz. Acesta preda dirjatul la Academia de Muzica din Wroclaw. Nascut in anul 1977 in Brzeg, Polonia Wojciech Rodek a absolvit Departamentul de Dirijat al Academiei de Muzica din Wroclaw sub indrumarea Profesorului Marek Pijarowski in anul 2003 iar in 2007 si-a obtinut doctoratul in arta muzicala.

In 2002, a castigat premiul al II-lea la a III-a editie a Concursului de Dirijat Witold Lutoslawski din Bialystok. In 2005 a obtinut postul de asistent-dirijor in cadrul Filarmonicii Nationale din Varsovia iar in 2011 a castigat Drama Prize of Music. J. Kiepura pentru cel mai bun dirijor.

A dirijat nenumarate orchestre europene printre care Orchestra Filarmonicii Nationale din Varsovia, Sinfonia Varsovia, Orchestra Radio Simfonica Nationala Poloneza din Katowice Orchestra Radio Poloneza din Varsovia, Sinfonia Iuventus, Orchestra Filarmonica din Lviv, Orchestra Simfonica Prezidentiala din Ankara, Orchestra Simfonica de Stat din Antalya, Orchestra Simfonica de Stat din Izmir, Orchestra Europeana Johann Strauss si orchestrele din Gdansk, Poznan, Krakow, Lodz, Wroclaw si Bydgoszcz.

Pe parcursul carierei sale a colaborat cu artisti exceptionali precum: Rafal Blechacz, Idil Biret, Gulsin Onay, Ingolf Wunder, Alexander Markov, Michael Vaiman, Alexandre Dubach, Gavriel Lipkind, Valentina Igoshina, Lukas Geniusas, Johannes Moser, Gautier Capucon. Discografia lui Wojciech include numeroase inregistrari cu Orchestra Filarmonica Nationala din Varsovia, Sinfonia Varsovia, Orchestra Radio Simfonica Nationala Poloneza din Katowice si Orchestra Radio Poloneza din Varsovia.

Image module

Adela Liculescu s-a nascut in anul 1993 la Craiova si din anul 2012 este studenta a Universitatii de Muzica si Artele Spectacolului din Viena la pian la clasa profesorului Martin Hughes. Din 2016, Adela studiaza și compoziție muzicala la aceeași universitate.

In noiembrie 2015, Adela a castigat premiul intai la Concursul Bösendorfer de la Viena. In etapa finala, care a avut loc la teatrul Palatului Schönbrunn, Adela a interpretat Concerul nr. 2 pentru pian de Beethoven, alaturi de Orchestra de Camera din Viena, dirijata de Maestrul Stefan Vladar. Printre premiile obtinute la alte concursuri se numara: premiul Yamaha Austria (2017), premiul II la concursul pentru concerte cu orchestra de la Cantù (Italia, 2015), premiul pentru cel mai bine clasat pianist roman (semifinalista) la Concursul George Enescu București (2014), Premiul V si Premiul special Molly Joó-Máthé la cea de-a XIV-a editie a International Beethoven Piano Competition de la Viena (2013), Premiul I la Elena Rombro-Stepanow Klavierwettbewerb de la Viena (2012), Premiul I la Concursul Carl Filtsch de la Sibiu (2009, 2006, 2002), Premiul I la Concursul Premiile Orange pentru tineri muzicieni (Bucuresti 2008). In toti anii de liceu, Adela a obtinut premiul intai la Olimiada Nationala de Interpretare Instrumentala.

Adela canta des in formatii de muzica de camera, iar printre muzicienii cu care a avut onoarea sa colaboreze se numara: Alexander Sitkovetsky, Natalia Lomeiko, Corinne Chapelle, Diana Ketler, Razvan Popovici, Julian Arp, Erich Oskar Huetter, Barnabás Kelemen, Maxim Rysanov, Maria Kliegel, Christine Hoock, Mirabela Dina, Domenico Nordio, László Fenyö, Boris Andrianov etc

Image module

Basul Iulian Ioan Sandu a debutat pe scena Operei Nationale Iasi cu rolul Frosch din opereta Liliacul in anul 2000. Publicul a avut ocazia sa il vada in nenumarate roluri de compozitie, atat din operete celebre (Sange Vienez, Vaduva Vesela, Mam’zelle Nitouche) cat si in musicaluri (Sunetul muzicii, Cabaret) si opere (Tosca, Boema, Traviata, Indiile Galante, etc.).

De asemenea, incepand cu anul 2004, a fost prezent in calitate de solist angajat al Teatrului Muzical Nae Leonard din Galati dar si ca solist invitat al altor institutii de profil din tara.

Iulian Ioan Sandu, a ales o a doua specializare si, cu toate ca este proaspat absolvent al Academiei de Muzica Gh. Dima Cluj Napoca, specializarea Regie si Artele Spectacolului/Coregrafie, a castigat cu spectacolul sau de debut Peter Pan premiul pentru cel mai bun spectacol pentru copii la Gala Premiilor Operelor Nationale 2015.

Tanarul regizor continua sa se specializeze in spectacole pentru copii, punand in scena in acest an la Opera Nationala Romana Cluj, Fata Mosului si Fata Babei. Deasemenea, tanarul regizor debutant este in prezent coorodonatorul programului educativ Sa cunoastem opera, dedicat elevilor claselor 0-VIII, prin care acestia sunt introdusi in detaliile din spatele scenei.

Image module

Adonis Tanta s-a nascut in 1994 si in ciuda varstei sale fragede, acesta se poate mandri cu un CV impresionant. In prezent, Adonis este student la Academia de Muzica Gh.Dima din Cluj Napoca, colaborator al Operei Nationale Romane din Cluj Napoca si freelancer. In plus acesta este coordinator si performer in cadrul platformei SoundReactor care face parte din teatrul independent Reactor de creatie si experiment din Cluj. In 2016 a primit premiul pentru Cel mai bun tanar interpret la Concursul National al Liedului Romanesc. A participat la doua editii ale Cursurilor de Maiestrie Artistica sustinute de Mariana Nicolesco. Printre rolurile sale cele mai importante putem aminti Peter Pan in spectacolul Peter Pan al Operei Nationale din Cluj si Buddy/Adonis din spectacolul experimental  2{e29a988ca46b8311591bfa34023d218682a799fb63ce3566e83cf6680b764201} , spectacol selectat la Opera Fringe Festival Bucuresti 2016.

Image module

Alice Bacalu este absolventa Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, la clasa prof.univ.dr. Elena Moldovan, fiind în prezent masterandă în cadrul aceleiaşi instituţii. Actualmente este membră a corului Filarmonicii Transilvania din Cluj-Napoca.

În calitate de solistă, este laureată a Concursului de Lied Românesc de la Bucureşti, şi a luat premiul I la Concursul Paul Constantinescu de la Ploieşti. Premiul întâi a mai luat şi la Concursul de la Deva, iar la Râmnicul Vâlcea a obţinut Marele Trofeu Canto Clasic. A participat la cursuri de măiestrie susţinute de Ionel Pantea şi Leontina Văduva.

A interpretat pe scena Operei Române din Cluj-Napoca în musical-urile Peter Pan şi Sunetul Muzicii, dar şi rolul Adinei din Elixirul dragostei de Gaetano Donizetti. A debutat cu rolul Annina din opera La Traviata de G. Verdi la Teatrul National din Targu Mures.

Image module

Absolventa a Liceului de coregrafie si arta dramatica O.Stroia din Cluj-Napoca (1986), este angajata in corpul de balet al Operei Nationale Romane Cluj-Napoca iar din 1989 isi incepe cariera de prim solista in cadrul aceluiasi ansamblu.

Intre anii 1998- 2004 urmeaza cursurile Facultatii de Arta scenica specialitatea pedagogie coregrafica din cadrul Academiei de Muzica Gh.Dima Cluj-Napoca si in acelasi an devine profesor colaborator la Liceul de coregrafie si arta dramatica O.Stroia.

Alaturi de baletul clujean a desfasurat turnee in Germania, Austria, Italia, Olanda, Luxemburg, Elvetia, Franta si China.

Bogata sa activitate artistica a fost recompensata cu distinctii precum: Trofeul Lya Hubic in cadrul Festivalului Oameni de aur ai Operei, Medalia Meritul Cultural clasa a II-a Arta spectacolului si Premiul pentru intreaga activitate decernat in cadrul Galei Operelor Nationale, Iasi 2015.

Image module

Absolvent de exceptie al Conservatorului bucurestean, la clasa maestrului Ionel Voineag, Alin Stoica a urcat repede dar meritat treptele devenirii sale artistice.

Artistul are in palmares zeci de premii la concursuri si festivaluri nationale si internationale. Printre ele, Marele premiu la Concursul National de Interpretare si creatie muzicala  Paul Constantinescu, Premiul special al juriului si premiul special al Teatrului de opereta Ion Dacian la concursul Trofeul Ion Dacian, Premiul special George Enescu la prima editie a Concursului „Victor Giuleanu”, Premiul de Excelenta la Festivalul Liedului Romanesc. A fost finalist la Festivalul si Concursul International Hariclea Darclee  si finalist al concursului international de canto Le Grand Prix de l’Opéra unde a primit un premiu special. A fost selectat in primii 60 de concurenti din lume la prestigiosul concurs de canto Operalia al lui Placido Domingo.

A participat la mai multe sesiuni prestigoase de  masterclass sustinute de Rockwell Blake si Liora Maurer (Metropolitan Opera), Theodore Coresi (Opera din Viena), Mariana Nicolescu, Marina Krilovici si Marius Budoiu.

A concertat pe multe scene ale tarii impreuna cu Orchestra Simfonica Bucuresti, Orchestra Radio, Orchestra Filarmonicii de Stat din Sibiu, Orchestra Filarmonicii din Bucuresti. De asemenea a colaborat si cu prestigioasa orchestra Munchner Philarmoniker din Germania.

A evoluat in distributii lirice si a sustinut recitaluri extraordinare in Australia, Japonia, Turcia, Germania. Italia si Austria.

Anul 2017 este, până acum, anul magic al tanarului tenor roman. Devine solist al Operei Nationale Romane Bucuresti, pe scena careia  interpretează, cu imens succes la public, rolurile principale Alfredo  din Traviata de G.Verdi si  Rodolfo din Boema de Giacomo Puccini.

Image module

Nascut in 1937 la Iasi, incepe studiul muzicii la varsta de trei ani si jumatate cu tatal sau, muzician amator de distinsa factura intelectuala .

In perioada Conservatorului isi incepe cariera solistica si obtine Bursa Enescu prin concurs. Obtine distinctii la Festivalurile Republicane iar in 1959-1960 castiga Premiul I la Concursul National G. Enescu.

Este primul interpret roman al Concertului no 1 pentru vioara si orchestra de Sostakovich  in anul 1957 -1958  alaturi de Orchestra Cinematografiei. Apare ca solist in numeroase concerte simfonice si camerale cu Orchestra Filarmonicii G Enescu Bucuresti al carei membru a devenit dupa absolvirea Conservatorului.

Intre anii 1958-1968 are activitate solistica  cantand cu toate formatiile simfonice romanesti  inclusiv Orchestra Radio si Filarmonica G Enescu  sub baghetele dirijorilor: Gika Zdravkovici,  Mircea Basarab,  Djura Jaccici,  Mircea Christescu,  Paul Popescu. In paralel cu activitatea solistica  urmeaza cursuri de dirijat cu maestrii Emanoil Elenescu si Mircea Basarab  si obtine prin concurs o bursa de studii a Guvernului francez la Paris si urmeaza timp de trei ani Cursurile de dirijat de orchestra la Ecole Normale Superieure de Musique  sub indrumarea maestrilor Charles Munch si Pierre Dervaux.

Absolva cu calificativul maxim a l’unanimite de jurie in 1968 si devine dirijor prin concurs  al Filarmonicii din Brasov.

In 1970 este bursier al Departamentului de Stat American  urmand cursurile de perfectionare la New York cu Leopold Stokowski si la Philadelphia Curtis Institute cu Eugen Ormandy .

Considerat de presa de specialitate atat in tara cat si in strainatate  dirijor de prestigiu  este invitat in anii urmatori sa sustina concerte cu orchestrele filarmonice din: Austria, Belgia, Germania, Elvetia, Turcia, Grecia, Rusia, China, Italia, Japonia, America, Singapore, Filipine,  Mexic, Suedia, Norvegia  etc .

Denumit omul-orchestra, dirijorul pictor, un print al baghetei de catre critica de specialitate,  auzul sau absolut este proverbial si l-a precedat intotdeauna. Este Cetatean de Onoare al  oraselor: Ploiesti, Brasov, Targu Mures este de asemenea Membru de Onoare al Academiei Sazuki din Japonia. In 1992 a primit Diploma de Onoare a Ministerului Culturii in Turcia. In 2002 primeste Marele Premiu al Criticii Muzicale si in 2004 primeste Ordinul Meritul Cultural in grad de Mare Ofiter .

Image module

Castigatorul premiului intai la Concursul International de Canto Operalia, organizat de Opera Regala din Londra si patronat de celebrul tenor Placido Domingo, tenorul Ioan Hotea este deja un nume important  pe scenele internationale de opera.

Ioan Hotea este un tanar tenor liric, nascut in 1990 in Baia Mare. Este absolvent al Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti, iar din 2011 este artist al Operei Nationale Bucuresti  (ONB). De curand si-a facut debutul pe multe scene din Europa:  la  Opera de stat din Viena in Cosi fan tutte de Wolfgang Amadeus Mozart, la Zurich in Don Pasquale de Gaetano Donizetti iar debutul la Paris si l-a facut pe scena Operei Bastille, in rolul lui Tebaldo din I Capuletti e i Montecchi de Vincenzo Bellini.

Dintre concertele sale cele mai importante putem aminti concertul sustinut la Theater an der Wien alaturi de celebra soprana Edita Gruberová si doua spectacole, respectiv I due Foscari (Cei doi Foscari) de Giuseppe Verdi la Theater an der Wien si Amelia al ballo de Giancarlo Menotti la Opera din Monte Carlo, in cadrul carora a colaborat cu legendarul Plácido Domingo.

Cu doi ani in urma a fost invitat in China pentru interpretarea rolului lui Alfredo din opera La traviata  de Giuseppe Verdi alaturi de Filarmonica de stat din Wuhan, si de extraordinara soprana chineza Liping Zhang.

Proiectele urmatoare cuprind debuturi in I Puritani, La Sonnambula de V. Bellini și Manon de Jules Massenet.

Image module

Baritonul Serban Vasile este unul dintre cei mai tineri reprezentanti ai noii generatii de artisti atat din Romania cat si din strainatate.

S-a afirmat cu succes pe cateva dintre cele mai importante scene lirice, mentionand aici Metropolitan Opera House New York sub bagheta legendarului James Levine si Opera Nationala Amsterdam din Olanda sub conducerea muzicala a maestrului Daniele Gatti.

In Italia a colaborat cu teatre precum Teatro di Opera di Firenze, Teatro di Opera di Roma, Teatro di Opera Como, Teatro di Opera di Brescia, dar si cu Opera din Cairo (Egipt), Israel Opera Tel Aviv, iar in Romania din 2010 colaboreaza cu Opera Nationala din Bucuresti, Opera Romana Iasi, Opera Romana din Craiova, Ateneul Roman Bucuresti – Filarmonica din Bucuresti, Sala Radio – Studioul Mihail Jora Bucuresti.

A debutat in roluri importante, repertoriu sau de opera cuprinzand  Figaro (Il Barbiere di Siviglia – Rossini), Dandini (La Cenerentola – Rossini), Rodrigo (Don Carlo – Verdi), Ford (Falstaff – Verdi), Conte de Luna ( Il Trovatore -Verdi), Germont ( La Traviata -Verdi), Malatesta (Don Pasquale -Donizetti) Enrico (Lucia di Lammermoor -Donizetti) Silvio (Pagliacci– Leoncavallo) etc., dar si Mahler 8th Symphony.

Image module

Nascuta la Codlea, Silvia a studiat timp de 12 ani pianul la Liceul de Arta Tudor Ciortea din Brasov si la Conservatorul de Muzica din Verona. A studiat studiaza canto la Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti cu Maria Slatinaru Nistor si Cristina Soreanu. Din 2013 participa la cursurile de maiestrie conduse de celebra soprana Mariana Nicolesco in Romania si in strainatate. Incepe calatoria muzicala castigand Premiul I la Concursul Ionel Perlea, Premiul I la Concursul Mihail Jora, Premiul I la Concursul National de Lied Romanesc, Premiul Academiei de Muzica din Verona, Premiul Peter Maag la Concursul Maria Callas din Verona, Premiul I la Concursul Internațional Hariclea Darclee s.a.

Debutul Silviei la Opera Nationala din Bucuresti are loc in 2014 cu rolul Musettei. In 2015 Silvia o interpreteaza pe Adina din Elixirul Dragostei in cadrul Festivalului International Hariclea Darclee. Printre rolurile studiate si interpretate de Silvia se afla Adina din Elixirul Dragostei de Donizetti, Musetta din La Boheme  de Puccini, Pamina, Papagena din Flautul magic de Mozart, Susanna din Nunta lui Figaro  de Mozart, Juliette din Romeo si Julieta de Gounod, Zerlina din Don Giovanni.

Silvia participa  in concerte simfonice in Romania si in strainatate, avand prilejul sa interpreteze capodopere precum Recviemul de Mozart sau cea de 4 a Simfonie a lui Mahler, colaborand cu Orchestra Filarmonicii George Enescu, Orchestra Filarmonicii Brasov, Orchestra Filarmonicii de Stat din Sibiu si Pitesti.

Anul 2016 reprezinta pentru tanara soprana debutul pe scena internationala  cu rolurile Mimi din La Boheme – Puccini, Contesa Almaviva din  Nunta lui Figaro – Mozart, pe scena operei din Pforzheim si Adina din Elixirul Dragostei – Donizetti, pe scena operei din Wiesbaden, Germania.

Image module

In contextul existentei unui insemnat numar de muzicieni si a unui conservator de muzica, ca si a unei indelungate traditii in domeniul interpretarii simfonice si de opera, la 1 ianuarie 1949 a luat fiinta Filarmonica de Stat Sibiu, institutie profesionista de spectacole si concerte care de-a lungul celor peste 50 de ani de existenta ca institutie de stat a prezentat mii de concerte simfonice si de muzica de opera, asimiland un vast repertoriu simfonic si liric. Nenumarate cronici din ziare si reviste romanesti si straine au elogiat nivelul muzical al concertelor orchestrei sibiene, oglindind totodata calitatea inregistrarilor pentru radio si televiziune, pentru disc si CD. De asemenea, un mare numar de turnee au fost efectuate cu deosebit succes atat in tara, cat si in strainatate – in Franta, Germania, Italia, Austria, Spania, Rusia etc.

Impreuna cu orchestra sibiana au concertat celebri interpreti romani si straini, intre care pot fi mentionati: Ion Voicu, Valentin Gheorghiu, Stefan Ruha (Romania), Monique de la Bruchollerie si Jean Jaques Thiollier (Franta), Sviatoslav Richter, Rudolf Kerer, Lazar Berman, Dimitri Baskirov (Rusia), Ivry Gittlis (Elvetia), Monserrat Caballe (Spania), alaturi de multi altii.