AUGUST 15-17, 2019 | SIBIU, ROMANIA

Classics for Pleasure
Artisti 2019 

Image module

Soliștii Gabriela Daha, Daniela Bucșan, George Ionuț Vîrban, Florin Budnaru, Marius Mitrofan și Valentino Tiron vor fi acompaniați de orchestra Teatrului Național de Operetă și Musical „Ion Dacian”, sub conducerea muzicală a dirijorului Alexandru Ilie.

Cu o tradiție ce datează din anul 1950, Teatrul Naţional de Operetă şi Musical „Ion Dacian” este o instituţie publică de spectacole şi concerte de importanță naţională, care funcţionează în subordinea Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale. Activitatea Teatrului constă în realizarea şi prezentarea de producţii artistice de operetă și musical.
În anul 2017 Teatrul Naţional de Operetă şi Musical ,,Ion Dacian” este reînfiinţat, redobândindu-şi personalitatea juridică (după perioada de comasare cu Opera Naţională Bucureşti între 2013-2016). În acelaşi an, în luna noiembrie, are loc prima ediţie a Festivalului ,,Ion Dacian”, festival ce devine marcă înregistrată și se desfășoară anual.
Actualul Manager – Director General, doamna Bianca Ionescu-Ballo, îşi propune atragerea unor noi categorii de public (în special publicul tânăr) și conturarea unei noi imagini a Operetei, care să îmbine bogata sa tradiție cu proiecte de viitor, menite să transforme Teatrul într-un important centru cultural al Capitalei.

Image module

Alexandru Ilie este in prezent dirijor al Teatrului National de Opereta Ion Dacian si al Operei Comice pentru Copii din Bucuresti. A absolvit Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti in anul 2011, la clasa maestrului Petru Andriesei, apoi a urmat cursurile de master la aceeasi universitate, sectia Stilistica Dirijorala la clasa maestrului Horia Andreescu. Alexandru Ilie s-a perfectionat, lucrand in cadrul cursurilor de maiestrie si nu numai, cu Enrique Garcia Asensio, Christian Badea, Jin Wang, Mark Stringer, David Crescenzi, Christian Ehwald sau Sigmund Thorp.
De-a lungul anilor, Alexandru Ilie a castigat mai multe premii, cele mai recente fiind in anul 2018 cand s-a clasat pe Locul I la Concursul National de Dirijat Ionel Perlea, Finalist si locul al V-lea la prima editie a Concursului International de Dirijat BMI si Locul al III-lea la prestigiosul Concurs International de Dirijat Jeunesses Musicales. Pe plan extern, in anul 2016 a ajuns in semifinala Concursului International de Dirijat “Felix Mendelssohn”, unde a obtinut locul al V-lea dintr-un total de 240 de participanti.
Alexandru Ilie a sustinut perioade de practica la Radiodifuziunea Romana, Teatrul National Bucuresti si Opera Nationala Bucuresti. Printre orchestrele cu care colaboreaza se numara Orchestra Operei Brasov, Orchestra Operei Romane Craiova, Orchestra Nationala de Tineret a Moldovei, Orchestra Romana de Tineret si il puteti intalni in stagiunile Filarmonicilor din Timisoara, Cluj, Ploiesti, Pitesti, Ramnicu Valcea, Targoviste sau Craiova.

Image module

Fraţii Georgeta, Ionuţ şi Stan Zamfirescu sunt unanim recunoscuţi ca cei mai buni chitarişti din Romania, fiind deţinătorii premiului întâi la toate competiţiile naţionale de gen şi repurtând rasunătoare succese pe plan european. Cei trei membri ai trio-ului ce le poartă numele au susţinut concerte în ţări precum Ungaria, Spania, Serbia, Germania, Italia, Grecia, Israel sau Malaezia întorcându-se încununaţi de elogiile presei de specialitate.
Artiştii îşi propun să anime viaţa muzicală românească cu o diversitate repertorială care împleteşte stilul nuevo flamenco cu eleganţa muzicii clasice, redată printr-o tehnică usor de remarcat ca fiind impecabilă. Ideea care a stat la baza alegerii acestor stiluri muzicale a aparut din ambiţia de a atinge prin calitatea exprimării un public cât mai larg, putându-se strecura cu uşurinţă în programul evenimentelor de tipul concertelor sau petrecerilor tematice.Trio Zamfirescu s-a născut din dorinţa de a reda şi transmite acea trăire pasională regăsită în stilul flamenco, prin etalarea unei palete largi de expresie de la profunzimea stărior meditative, la intensitatea pasajelor de viruozitate.

Pe langă activitatea solistică, cei trei fraţi sunt şi profesori recunoscuţi, ei fiind invitaţi să sustină concerte şi cursuri de măiestrie în cadrul unor festivaluri renumite atât pe plan intern cât şi internaţional (”Guitar Art Festival” Belgrad-Serbia 2010, Festivalul Internaţional de chitară de la Sinaia – Romania 2004-2010, ”MIGFEST-1st Malaysian Guitar Festival 2007” Kuala Lumpur- Malaezia, ”Nicolo Paganini Festival” Parma – Italia” 2006, “International guitar festival in Tychy“– Polonia 2005, “Inaugurarea Institutului Cultural Roman din Madrid” – Spania 2010, “Felicia Bluemental Music Festival” in Tel Aviv – Israel 2011).

Image module

Dirijorul rus Anton Shaburov este câștigătorul primului Concurs de Dirijat Internațional Felix Mendelssohn (Thessaloniki, Grecia – premiul I) și celei de-a III-a ediții a concursului rusesc de dirijat Ilya Musin (Kostroma, Rusia, 2013 – premiul I și premiul special din partea publicului).
Din 2017 Anton Shaburov este dirijorul principal și directorul artistic al Orchestrei Simfonice de Stat din Orientul Îndepărtat (Khabarovsk, Rusia).
În calitate de dirijor invitat Anton Shaburov a dirijat opere pe scena Primorsky a teatrului Mariinsky (Vladivostok, Rusia) și concerte cu orchestra simfonică MAV (Budapesta, Ungaria), orchestra filarmonică din Ural (Yekaterinburg, Rusia), orchestra filarmonică Plovdiv (Bulgaria), orchestra simfonică Magna Grecia (Taranto, Italy), orchestra simfonică a Arizonei de Sud (Tucson, USA), orchestrele simfonice din Rostov-on-Don, Samara, Kislovodsk și multe altele. Din 2015 Anton Shaburov este invitat permanent al orchestrei de cameră Omsk.
Anton Shaburov a studiat la două conservatoare rusești importante. A absolvit Ural Mussorgsky (2008, cu onoruri) și Tchaikovsky din Moscova (2011, cu onoruri) unde a studiat cu profesorul legendar Gennady Rozhdestvensky.
Cariera lui profesională a început în 2009 cand Anton Shaburov a devenit dirijor invitat permanent al Orchestrei Simfonice Internaționale Globalis din Moscova și dirijor principal și director artistic al Orchestrei Conservatorului de Stat din Ural Mussorgsky în Yekaterinburg. Pe parcursul activității sale de dirijor principal Anton Shaburov a dirijat mai mult de 40 de concerte și câteva festivaluri dedicate lui Rachmaninoff, Liszt, Tchaikovsky, Shchedrin, Zolotaryov.

Image module

Orchestra Philarmonia Elite este o orchestră privată, compusă din cei mai buni instrumentiști din România. Fondată în 2017, a început deja să se impună la nivel național prin înalta calitate artistică care o caracterizează.

Image module

Rebekka Hartmann s-a născut la Munich în anul 1981. A început să cânte la vioară la vârsta de 5 ani sub îndrumarea pedagogului Helge Thelen. A studiat la Munich sub îndrumarea profesorului Andreas reiner și la Los Angeles cu profesoara Alice Schoenfeld. După ce a participat la masterclassuri internaționale cu maeștrii precum Rainer Kussmaul și Joseph Kroner și-a dezvoltat enorm abilitățile.
Rebekka câștigat numeroase competiții naționale și internaționale dintre care le amintim doar pe International Henri Marteau Violin Competition în Lichtenberg (2005), concursul internațional de muzică „Pacem in Terris“, Bayreuth (2004) și „Jascha Heifetz Scholarship“, Statele Unite ale Americii (2002).
Concertele sale internaționale i-au permis să lucreze cu dirijori extraordinari precum Christoph Eschenbach, Justus Frantz, Salvador Mas Conde, Esa Pekka Salonen, Jukka Pekka Saraste și Enoch zu Guttenberg.
Recitalurile sale solo au avut loc în diverse tări de pe mai multe continente precum Elveția, Marea Britanie, Austria, Asia și Statele Unite ale Americii. A participat de asemenea în cadrul a numeroase festivaluri internaționale de înaltă ținută precum festivalul de muzică Schleswig-Holstein și Weilburger Schlosskonzerte.
Violonista și-a încântat publicul prin interpretările sale alături de orchestre faimoase precum Bamberg Symphony Orchestra, Orchestra Simfonică din Aachen, Orchestra de Cameră Württemberg, Orchestra de Cameră Heilbronn și Orchestra de Cameră Germană. Adeseori colaborează cu Orchestra din Klangverwaltung/Munich și susține numeroase recitaluri fie solo fie în duet, Repertoriul ei este extrem de vast, cuprinzând toate lucrările pentru vioară, de la Baroc la muzica contemporană. Rebekka Hartmann cântă la o vioară Antonio Stradivari din 1675.

Image module

În prezent, Junping Qian studiază dirijatul de orchestră la Musik Hochschule Hanns Eisler din Berlin. În 2012 a câștigat Concursul Național de Dirijat Delun Li din China. A absolvit Curtis Institute of Music în 2013 și Scoala Gimnazială afiliată Conservatorului din Shanghai în 2009. A studiat dirijatul cu Mark Gibson la Universitatea din Cincinnati și cu Michael Jinboat la Școala de Dirijat Pierre Monteux din Maine. A luat lecții în privat cu legendarul pedagog Otto Werner Mueller. Dirijorul englez Daniel Harding îi este mentor din 2014.
A debutat în 2009 alături de Curtis Symphony Orchestra cu Simfonia nr. 9 a lui Dvorak. La nivel european a debutat la Festivalul Verbier în vara anului 2012.
Cântă la violă și este extraordinar de talentat, câștigând numeroase premii și burse de studiu precum locul al II-lea la ediția din 2006 a Concursului Internațional Johansen din Washington, premiul I la ediția din 2007 a Competiției Naționale de Violă din China, etc. În calitate de instrumentist a susținut concerte în cele mai prestigioase săli de concert din toată lumea.
În vara anului 2016, a demisionat din poziția de tutti pe care o deținea în cadrul Orchestrei Radio Suedeze din Stockholm. De când s-a mutat în Europa în 2015, a dirijat orchestre precum Konzerthausorchester Berlin, Brandenburgisches Staatsorchester Frankfurt (oder), die Neubrandengurger Philharmonie, Sinfonietta Berlin, St.Petersburg Chamber Philharmonic. Din 2017 este dirijor în cadrul Corului Diplomatic din Berlin.

Image module

În contextul existenței unui însemnat număr de muzicieni și a unui conservator de muzică, ca și a unei îndelungate tradiții în domeniul interpretării simfonice și de operă, la 1 ianuarie 1949 a luat ființă Filarmonica de Stat Sibiu, instituție profesionistă de spectacole și concerte care de-a lungul celor peste 50 de ani de existență ca instituție de stat a prezentat mii de concerte simfonice și de muzică de operă, asimilând un vast repertoriu simfonic și liric. Nenumărate cronici din ziare și reviste românești și străine au elogiat nivelul muzical al concertelor orchestrei sibiene, oglindind totodată calitatea înregistrărilor pentru radio și televiziune, pentru disc și CD. De asemenea, un mare număr de turnee au fost efectuate cu deosebit succes atât în țară, cât și în străinătate – în Franța, Germania, Italia, Austria, Spania, Rusia etc.
Împreună cu orchestra sibiană au concertat celebri interpreți români și străini, între care pot fi menționați: Ion Voicu, Valentin Gheorghiu, Ștefan Ruha (România), Monique de la Bruchollerie și Jean Jaques Thiollier (Franța), Sviatoslav Richter, Rudolf Kerer, Lazar Berman, Dimitri Baskirov (Rusia), Ivry Gittlis (Elveția), Monserrat Caballe (Spania), alături de mulți alții.
Începând cu stagiunea de concerte 2004-2005 noul sediu al Filarmonicii de Stat Sibiu este Sala THALIA. Construită în anul 1787 de Martin Hochmeiester, sala a fost distrusă de-a lungul timpului de două incendii. Consiliul Judetean Sibiu a reluat activitatea de restaurare a edificiului în anul 1990, inaugurarea oficială având loc în acordurile Simfoniei a IX-a de Ludwig van Beethoven, cu ocazia concertului din 7 octombrie 2004.

Image module

Aura Twarowska se dedică vieții muzicale încă de la vârsta de 6 ani prin studiul pianului, al mandolinei și cel al cântului în Lugojul natal. Este absolventă a Facultății de Muzică din cadrul Universității de Vest Timisoara si a Masteratului la Universitatea Națională de Muzică București. Din 29 aprilie 2010 este doctor în muzică, titlu obținut la Universitatea Națională de Muzică Bucuresti.
Aura Twarowska debutează pe scena operei timișorene în rolul titular din opera Carmen de G. Bizet, în anul 1998. Cariera sa artistică se îmbogățește cu multe roluri de operă, alături de și mai multe partituri vocal-simfonice, care îi fac vocea cunoscută și apreciată pe majoritatea scenelor de operă și de filarmonică din România. Colaborările și turneele internaționale îi facilitează întâlnirea cu teatrele europene, toate acestea conducând la angajarea sa ca solistă a Operei de Stat din Viena în anul 2007. Alături de acest colectiv debutează cu rolul Marcellina din Le Nozze di Figaro în Shanghai, în turneul asiatic al operei vieneze din toamna anului 2007, sub bagheta dirijorului Seiji Ozawa. Până în prezent a cântat pe această scenă aproximativ 400 de spectacole,
Este decorată de către Președintele României cu Ordinul Meritul Cultural, Cavaler al Artelor (în grad de ofițer). Din 2017 este Cetățean de Onoare al Municipiului Lugoj, iar din 2018 Membru corespondent al Academiei Româno – Americane de Arte și Științe. Este Director Artistic al Concursurilor internationale de Canto „Sabin V. Dragoi”, Timișoara și „Tiberiu Brediceanu”, Lugoj, Fondator și Director al Festivalului Lugoj Clasic.

Image module

La numai 25 de ani, soprana Paula Iancic se poate mândri cu o bogată activitate scenică atât în țară, cât și peste hotare. Pe scenele Operelor Naționale din Cluj-Napoca, Iași și Timișoara, aceasta a debutat în roluri precum Lauretta (din opera Gianni Schicchi de Giacomo Puccini), Liu (din opera Turandot de Giacomo Puccini), Micaela (din opera Carmen de Georges Bizet), Susanna (din opera Nunta lui Figaro de W.A. Mozart), Musetta și Mimi (din opera Boema de Giacomo Puccini) și Violetta Valery (din opera La Traviata de Giuseppe Verdi).

În perioada 2016-2018, Paula Iancic s-a alăturat pentru un stadiu de 2 ani studioului de operă de la Bayerische Staatsoper München, devenind astfel tânăr solist al uneia dintre cele mai prestigioase opere din lume. Acestă realizare a adus noi oportunități și debuturi, precum: Barbarina (din opera Le nozze di Figaro de W.A. Mozart), Gretel (din opera Hänsel und Gretel de E. Humperdinck), Giannetta (din opera L’elisir d’amore de G. Donizetti), Blumenmädchen (din opera Parsifal de R. Wagner) și Oscar (din opera Un ballo in maschera de G. Verdi). Recent, tânara soprană, absolventă a Academiei de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj Napoca, a câștigat Marele Trofeu “Regele Mihai I” în cadrul celei de-a treia ediții a prestigioasei L’Assoluta Virginia Zeani Royal Voice Competition.

Image module

Absolvent al Facultății de Teologie Constanța și a Universității Naționale de Muzică București, unde a absolvit masterul, Mihai Urzicana a studiat canto clasic cu doamna Gabriela Popescu, cu maestrul Corneliu Fânățeanu și cu Prof. Univ. Dr. Bianca Manoleanu.
Mihai Urzicana este câștigător al Premiului I la Concursul Național de Interpretare Muzicală Mihail Jora 2017, al Premiului I la Concursul Național Opera Start 2017, al Premiului III și al Premiului Special al Filarmonicii de Stat din Sibiu la Concursul Internațional Vox Artis Sibiu 2017, al Premiului II și al Premiului Publicului la Concursul Internațional L’assoluta Virginia Zeani Gran Prix of Romania 2018.
Mihai Urzicana a participat la cursuri de perfecționare vocală cu Marcin Habela (Elvetia), Lucas Meachem (S.U.A.), George Emil Crăsnaru, Horiana Brănisteanu (Salzburg), Ira Siff, Lucy Arner, Liora Maurer (Metropolitan Opera New York), Hans Pieter Hermann (Dutch National Opera), Sharon Mohar (Les Maitres Sonneurs), Marius Vlad Budoiu, David Crescenzi.
Mihai Urzicana a colaborat în calitate de solist cu Filarmonicile “Oltenia” Craiova, ”Mihail Jora” Bacău, ”Paul Constantinescu” Ploiesti, ”Serghei Lunchevici” Chisinău, Filarmonica de Stat Sibiu, Filarmonica de Stat Tg. Mureș, Orchestra Camerata Regală sub bagheta maeștrilor Gian Luigi Zampieri, Alexandru Iosub, Ovidiu Bălan, Adrian Petrescu, Radu Postăvaru, Cristian Sandu, Constantin Grigore, Vlad Vizireanu, Marijn Simons (Olanda), Juan Cantarell (Spania).