16-18 iulie 2021 | SIBIU, ROMANIA

Classics for Pleasure
Artisti 2021

Image module

Născută la București, soprana Andreea Novac a fost eleva Colegiului Național “Mihai Viteazu”. După absolvirea facultății a urmat studiile de Master în Interpretare Muzicală (canto clasic) la Universitatea Națională de Muzică din Bucuresti (clasa prof. dr. Cristina Șoreanu).

Soprana este o prezență activă pe scenele de operă, de concert și de recital ale țării, precum Opera Națională București, Ateneul Român, Sala Radio, Muzeul Național “George Enescu” București, Opera Română Cluj-Napoca, Opera Maghiară Cluj-Napoca, Filarmonica Iași, Filarmonica Târgoviște, Filarmonica Pitești, Teatrul “Maria Filotti” Brăila, ș.a. În prezent este angajată ca artist liric la Opera Națională din București.

Image module

În perioada studiilor urmate în ţară, apoi în Polonia la Academia de Muzică „Karol Lipinski” dirijorul Constantin Grigore a beneficiat de îndrumarea unor maeştri recunoscuţi ai dirijatului: Horia Andreescu, Petru Andriesei, Ilarion Ionescu-Galati sau dirijorul polonez Marek Pijarowski. Este unul din membrii fondatori și dirijorul orchestrei “Camerata Regală”, cu care a susținut numeroase concerte. În anul 2017 a fost invitat la pupitrul Filarmonicii Regale din Liege, unde a susținut o serie de 7 concerte în Liege (Sala Filarmonicii), Bruxelles (Bozar), Ath, Ottignes și Namur. În prezent, este dirijorul principal al Orchestrei Camerata Regală și al Teatrului de Operetă și Musical ”Ion Dacian” din București.

Image module

In contextul existentei unui insemnat numar de muzicieni si a unui conservator de muzica, ca si a unei indelungate traditii in domeniul interpretarii simfonice si de opera, la 1 ianuarie 1949 a luat fiinta Filarmonica de Stat Sibiu, institutie profesionista de spectacole si concerte care de-a lungul celor peste 50 de ani de existenta ca institutie de stat a prezentat mii de concerte simfonice si de muzica de opera, asimiland un vast repertoriu simfonic si liric. Nenumarate cronici din ziare si reviste romanesti si straine au elogiat nivelul muzical al concertelor orchestrei sibiene, oglindind totodata calitatea inregistrarilor pentru radio si televiziune, pentru disc si CD. De asemenea, un mare numar de turnee au fost efectuate cu deosebit succes atat in tara, cat si in strainatate – in Franta, Germania, Italia, Austria, Spania, Rusia etc.

Image module

Hector Lopez și-a început studiile la Conservatorul Național din Mexico City unde a studiat violoncelul, saxofonul, dirijatul și canto cu profesorii Francisco Araiza și Irma Gonzalez. A beneficiat de o bursă de la SIVAM International Society of Values of Mexican Art ce i-a permis să lucreze cu maeștrii Renata Scotto, Enrique Patrón, Teresa Rodriguez, Nico Castel, Denise Massé, Joan Dornemann. În 2004 faimosul tenor român Ludovic Spiess l-a invitat să colaboreze cu Opera Națională din București și de atunci colaboreazaă cu precădere cu instituții din România.

Image module

Ion Bogdan Ștefănescu este solist al Filarmonicii ”George Enescu” și Prof. univ. dr. habil., catedra de flaut, Universitatea Națională de Muzică din București. A participat la masterclass-uri cu James Galway Veggis, Wolfgang Schulz, Alain Marion si Pierre Yves Artaud. A Debutat ca solist cu orchestra, în anul 1983 (la 14 ani), pe scena Ateneului Român, acompaniat de Orchestra Tineretului Bucureştean. Din 1983 până în prezent a susținut peste o mie de recitaluri şi concerte, în România şi în străinătate. Ion Bogdan Ştefănescu cântă la un flaut Muramatsu 18k.

Image module

Născut la București într-o familie de muzicieni și veche tradiție culturală, Iosif Ion Prunner a urmat Liceul de muzică „Dinu Lipatti“ și Universitatea de Muzică din București. A studiat pianul și dirijatul cu Zoe Popescu, Ana Pitis, Maria Fotino, Constantin Bugeanu și Sergiu Comissiona.

În 1991 a înființat Fundația și Orchestra de cameră „Constantin Silvestri“, iar în 1996 a fost directorul Concursului internațional de dirijat cu același nume. Din 1997, preluând tradiția Filarmonicii „George Enescu“ de a sprijini orchestra semiprofesionistă a medicilor din București, conduce activitatea acesteia. În 2003 i s-a conferit pentru întreaga activitate Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler.

Image module

Nume sonor al artei interpretative românești, Marin Cazacu – poate cel mai important violoncelist al momentului – are o carieră apreciată la nivel internațional.
A concertat pe patru continente alături de mari orchestre și dirijori precum Ghennadi Rojdestvenski, Sergiu Comissiona, Mendi Rodan, Cristian Mandeal sau Horia Andreescu; de asemenea, are numeroase apariții în formații camerale alături de artiști de renume ca Valentin Gheorghiu, Vladimir Orlov, Radu Aldulescu, Mihaela Martin, Viktor Tretiakov, Ilia Grubert sau Silvia Marcovici, dar și ca membru al trio-ului ProArte și colaborator al cvartetului Voces.

Image module

Orchestra Medicilor „dr. Ermil Nichifor” (OMEN) din România, una dintre primele de acest fel din Europa, a fost înființată în toamna anului 1954 în București, România de către remarcabilul nefrolog și muzician român dr. Ermil Nichifor (1916-1997).

Din 2004 până în prezent, o parte din membrii OMEN au devenit, de asemenea, membri fondatori ai Orchestrei Europene a Medicilor (European Doctors Orchestra) înființată în Londra unde își are actualmente și sediul). OMEN este condusă în prezent de dirijorul român Iosif Ion Prunner iar în prezent, concert-maestrul OMEN este nefrologul român violonist prof. univ. dr. Mircea Nicolae Penescu.

În fiecare an, din 1954, anul înființării sale, până în prezent, OMEN susține concerte periodice, în principal pe scena Ateneului Român.

Image module

Violoncellissimo este unul dintre cele mai vestite ansambluri camerale românești din ultimii 30 de ani și s-a format la inițiativa renumitului violoncelist Marin Cazacu, care, alături de actuali și foști studenți ai săi, membri ai Orchestrelor Naționale de Tineret ale României, a deschis astfel un drum nou în promovarea muzicii şi al tinerelor talente din România.

În ultimii ani, ansamblul Violoncellissimo a susținut concerte în cadrul unor importante evenimente culturale din România și străinătate, dintre care amintim: Concert cu ocazia aniversării a 140 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși la Paris, Gala premiilor Uniter, Hope Concert 2015, 2016, 2017, 2018 si 2019, Violoncellissimo la Washington, Bruxelles și Luxemburg, în 2019, și Istanbul în 2020.