29-31 iulie 2022 | SIBIU, ROMANIA

Classics for Pleasure
Artisti 2022

Image module

Încă de la înființare, Orchestra Simfonică a Filarmonicii Pitești s-a putut bucura în permanență de sprijinul publicului prezent la concerte. Orchestra susține pe data de 15 Septembrie 2009 concertul de debut în cadrul Festivalului George Enescu interpretând Poema Română a celui mai de seamă compozitor român. Pentru succesul sau Orchestra a fost numită de către presa locală, ca fiind ,,vioara întâi a culturii argeșene”. Concertele susținute cu sala plină și numărul record de abonamente vândute pe stagiune devin aspecte obișnuite în activitatea celei mai tinere filarmonici din țară. În 2019 Orchestra reprezintă orașul Pitești în 11 concerte desfîșurate în Coreea de Sud în primul turneu oficial în afara țării. În 2021 ia ființă grupul de jazz&pop și se abordează stiluri provocatoare din punct de vedere tehnico-artistic dar și organizatoric.

Image module

În perioada studiilor urmate în ţară, apoi în Polonia la Academia de Muzică „Karol Lipinski” dirijorul Constantin Grigore a beneficiat de îndrumarea unor maeştri recunoscuţi ai dirijatului: Horia Andreescu, Petru Andriesei, Ilarion Ionescu-Galati sau dirijorul polonez Marek Pijarowski. Este unul din membrii fondatori și dirijorul orchestrei “Camerata Regală”, cu care a susținut numeroase concerte. În anul 2017 a fost invitat la pupitrul Filarmonicii Regale din Liege, unde a susținut o serie de 7 concerte în Liege (Sala Filarmonicii), Bruxelles (Bozar), Ath, Ottignes și Namur. În prezent, este dirijorul principal al Orchestrei Camerata Regală și al Teatrului de Operetă și Musical ”Ion Dacian” din București.

Image module

Soprana Irina Baianț s-a născut pe 09 Februarie 1990 în București. Marele compozitor și dirijor Vladimir Cosma a remarcat talentul sopranei și i-a devenit mentor, Irina Baianț devenind colaborator permanent în toate concertele acestuia. A debutat ca soprană în 2010 pe scena Teatrului de Operetă din București în rolul Adelei din „Die Fledermaus”, Johann Strauss. Soprana a fost invitata Prințesei Stephanie de Monaco în cadrul parteneriatelor educaționale și culturale pe care le-a avut cu România, a fost invitata specială a ambasadelor Americii, Rusiei, Italiei, Franței, Iranului, Ukrainei și României în repetate rânduri, este deținătoarea a peste 30 de premii naționale și internaționale la competiții și festivaluri de renume și a avut colaborări cu Teatro alla Scala, Garnier Opera, Cairo Opera, Alte Oper Frankfurt, Berlin Philarmonic, Teatro di Padova, Seoul Opera House, Beijing Opera, Shenzen Opera, Marseille Opera, Bolshoi Theatre, Her Masjety’s Theatre, Covent Garden Opera.

Image module

Orchestra Medicilor „dr. Ermil Nichifor” (OMEN) din România, una dintre primele de acest fel din Europa, a fost înființată în toamna anului 1954 în București, România de către remarcabilul nefrolog și muzician român dr. Ermil Nichifor (1916-1997). Din 2004 până în prezent, o parte din membrii OMEN au devenit, de asemenea, membri fondatori ai Orchestrei Europene a Medicilor (European Doctors Orchestra) înființată în Londra unde își are actualmente și sediul). OMEN este condusă în prezent de dirijorul român Iosif Ion Prunner iar în prezent, concert-maestrul OMEN este nefrologul român violonist prof. univ. dr. Mircea Nicolae Penescu. În fiecare an, din 1954, anul înființării sale, până în prezent, OMEN susține concerte periodice, în principal pe scena Ateneului Român.

Image module

Născut la București într-o familie de muzicieni și veche tradiție culturală, Iosif Ion Prunner a urmat Liceul de muzică „Dinu Lipatti“ și Universitatea de Muzică din București. A studiat pianul și dirijatul cu Zoe Popescu, Ana Pitis, Maria Fotino, Constantin Bugeanu și Sergiu Comissiona.

În 1991 a înființat Fundația și Orchestra de cameră „Constantin Silvestri“, iar în 1996 a fost directorul Concursului internațional de dirijat cu același nume. Din 1997, preluând tradiția Filarmonicii „George Enescu“ de a sprijini orchestra semiprofesionistă a medicilor din București, conduce activitatea acesteia. În 2003 i s-a conferit pentru întreaga activitate Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler.

Image module

Pianista Adela Liculescu a absolvit studiile de pian și muzică de cameră la Universitatea de Muzică și Artele Spectacolului din Viena și a avut parte și de o pregătire suplimentară în compoziție, teorie și dirijat la aceeași universitate. În prezent este doctorandă  la Universitatea de Muzică și Artele Spectacolului din Graz. Mentorii ei principali pe parcursul studiilor sunt Milana Chernyavska, Avedis Kouyomdjian, Martin Hughes, Stefan Mendl și Mihai Ungureanu. Adela a fost bursieră a Academiei de Muzică din Liechtenstein, a fundației elvețiene Thyll-Dürr, a Tokyo Foundation și a Societății Beethoven din Viena și este artist oficial Bösendorfer. Adela a cântat recitaluri și concerte la Filarmonica din Berlin, Filarmonica Gasteig din München, Filarmonica St. Petersburg, Musikverein și Konzerthaus Viena, Saint Martin-in-the-Fields Londra, Ateneul Român și Sala Radio din București și în multe alte săli de concert din Europa, Asia și America.

Image module

În contextul existenței unui însemnat număr de muzicieni și a unui conservator de muzică, ca și a unei îndelungate tradiții în domeniul interpretării simfonice și de operă, la 1 Ianuarie 1949 a luat ființă Filarmonica de Stat Sibiu, instituție profesionistă de spectacole și concerte care de-a lungul celor peste 50 de ani de existență ca instituție de stat a prezentat mii de concerte simfonice și de muzică de operă, asimilând un vast repertoriu simfonic și liric. Nenumărate cronici din ziare și reviste românești și străine au elogiat nivelul muzical al concertelor orchestrei sibiene, oglindind totodată calitatea înregistrărilor pentru radio și televiziune, pentru disc și CD. De asemenea, un mare număr de turnee au fost efectuate cu deosebit succes atât în țară, cât și în străinătate – în Franța, Germania, Italia, Austria, Spania, Rusia etc.

Image module

Născut în Beirut, Garo Avessian este un dirijor și un compozitor ale cărui lucrări au fost interpretate în Asia, Europa și Orientul Mijlociu. A studiat în orașul natal pianul și compoziția iar apoi a obținut masterate în ambele discipline la Conservatorul de Stat din Yerevan sub îndrumarea profesorilor Ashautte Zohrabian și Aram Gharabekyan. În 2008 a primit din partea Dr. Walid Gholmieh oportunitatea de a dirija Orchestra Filarmonică Libaneză, cu care și-a susținut debutul în același an și a primit nenumărate laude din partea presei de specialitate. Garo Avessian este Profesor Asociat la Conservatorul Național din Liban și Directorul Artistic si Dirijorul Principal al Corului Evangelic Armean ARMISS din 2008. În 2009 a fondat Orchestra de Cameră a Școlii de Muzică Parsegh Ganachian iar în 2010 a devenit profesor la Universitatea Arabă din Beirut.

În prezent este Doctorand la Institutul de Arte al Academiei Naționale de Științe din Armenia sub îndrumarea profesoarei Anna Astryan.

Image module

Soprana Mădălina Nicoleta Stan a absolvit  Facultatea de Compoziţie, Muzicologie şi Pedagogie Muzicală şi Facultatea de Interpretare Muzicală, specializarea canto. De asemenea, artista s-a perfecţionat și la cursurile de măiestrie cu artiştii Georgeta Stoleriu ,Eleonora Enăchescu, Liora Maurer de la Metropolitan Opera, Marina Krilovici si cu dirijorul Christian Badea. A susţinut recitaluri şi concerte în ţară, precum şi în Italia, Spania, Austria, Germania, San Diego. In Liechtenstein, la invitaţia principesei, a participat la concertul „O seară regală” unde a interpretat lieduri si colinde romanești apreciate de Suverana acestui stat. Concertele vocal-simfonice pe scena Ateneului Român i-au oferit prilejul să se remarce în abordarea unor partituri celebre sub bagheta Maestrului Cristian Mandeal („Răpirea din serai” de Mozart, rolul Blondei) şi a maestrului Jin Wang („Missa” de L. Bernstein).

Image module

Solist al Teatrului Național de Operetă și Musical „Ion Dacian” din București, tenorul Mihai Urzicana este totodată solist al Coralei Armonia din Constanța, ansamblu alături de care a susținut concerte în toată lumea și a câștigat Medalii de Aur la competiții mondiale corale din S.U.A, Letonia, Austria, Germania, Rusia. Ca solist de operă, tenorul Mihai  Urzicana a câștigat numeroase premii naționale și internaționale: Premiul I la Concursul Național de Interpretare Muzicală  Mihail Jora, Premiul I la Concursul Național Opera Start,  Premiul II și Premiul Publicului la  L’Assoluta Virginia Zeani – The International Grand Prix of Romania – Tg. Mureș,  Premiul II – Concursul Internațional Vox Artis – Sibiu și  se bucură de îndrumarea unor personalități ale artei lirice mondiale, precum:  Liora Maurer și Lucy Arner – Metropolitan Opera New York, baritonul George Petean și regizoarea Sharon Mohar – Les Maîtres Sonneurs – Franța.