De multe decenii deja, Elisabeth Leonskaja este una dintre cele mai mari pianiste ale timpurilor noastre. Intr-o lume dominata de media, Elisabeth Leonskaja isi pastreaza originalitatea si merge, astfel, pe urmele marilor artisti rusi din era sovietica precum David Oistrakh, Sviatoslav Richter si Emil Gilels care nu si-au abatut niciodata atentia de la chintesenta muzicii, in ciuda faptului ca lucrau intr-un mediu politic extrem de dificil. Modestia sa legendara inca ii aduce o oarece timiditate fata de presa. Dar, imediat ce paseste pe scena, publicul simte forta data de faptul ca muzica a fost si va fi intotdeauna viata ei. Nascuta in Tbilisi, Georgia, intr-o familie de rusi, a fost un copil minune si a sustinut primele concerte cand avea doar 11 ani. Talentul ei exceptional a condus-o la Conservatorul din Moscova, pentru studiu.
Pe cand era inca studenta la Conservator a castigat premii la prestigiioasele competitii internationale de pian George Enescu, Marguerite Long si Queen Elizabeth. Dezvoltarea muzicala a lui Elisabeth Leonskaja a fost influentata intr-o masura considerabila de colaborarea sa cu Sviatoslav Richter. Maestrul a recunoscut talentul ei exceptional si i-a incurajat dezvoltarea nu doar fiindu-i profesor si sfatuitor, dar si invitand-o sa cante in numeroase duete cu el. In 1998, Elisabeth Leonskaja a plecat din Uniunea Sovietica si si-a stabilit un nou camin in Viena. Interpretarile ei senzationale de la Festivalul Salzburg din 1979 marcasera inceputul unei cariere stabile si infloritoare ca pianista in occident.
Elisabeth Leonskaja a fost invitata solist si a cantat cu aproape toate orchestrele mari din lume, precum Filarmonica New York, Orchestra Filarmonica din Los Angeles, Orchestra din Cleveland, Orchestra Filarmonica Londoneza, Orchestra Filarmonica Regala, Orchestra Simfonica BBC din Londra, Orchestra Zurich Tonhalle Orchestra, Orchestra Filarmonica din Berlin, Gewandhausorchester Leipzig, orchestrele de radio din Hamburg, Kholn si Munchen, Orchestra Filarmonica Ceha si multe altele, sub bagheta unor dirijori importanti precum: Kurt Masur, Sir Colin Davis, Christoph Eschenbach, Christoph von Dohnanyi, Kurt Sanderling, Maris Jansons, Yuri Temirkanov si multi altii.
Elisabeth Leonskaja este o invitata frecventa si mult asteptata la festivaluri importante precum Festivalul de la Salzburg, Viena si Lucerne, Schleswig-Holstein Festival, Schubertiade in Hohenems and Schwarzenberg, si sustine recitaluri in centre muzicale mari din lume, ca Paris, Madrid, Barcelona, Londra, Edinburgh, Munchen, Zurich si Viena. In ciuda programului sau incarcat ca solista, muzica de camera a jucat mereu un rol proeminent in munca de creatie si a avut frecvent concerte cu Cvartelele Emerson, Borodin si Artemis.
Marturie pentru remarcabilele sale realizari artistice ca pianista stau nenumerate inregistrari si castigarea de premii precum Caecilia Prize pentru interpretarea sa a sonatelor pentru pian de Brahms sau Diapason d´Or pentru inregistrarile unor lucrari de Liszt. Alte inregistrari importante includ concertele de pian ale lui Ceaikosvki cu Orchestra Filarmonica din New York, sub bagheta dirijorului Kurt Masur, concertele de pian ale lui Chopin cu Orchestra Filarmonica ceha sub bagheta dirijorului Vladimir Ashkenazy si concertele pentru pian de Shostakovich cu Orchestra de Camera Paul.
Cel mai recent CD ”Paris”cu lucrari de Ravel, Debussy si Enescu a fost lansat de curand sub marca berlineza eaSonus (www.easonus.com). Vor urma inregistrarile complete ale Sonatelor lui Schubert, tot la eaSonus.
Si in tara ei adoptiva, in Austria, rezultatele remarcabile ale lui Elisabeth Leonskaja sunt mult apreciate. A fost numita Membru Onorific al Konzerthaus din Viena. In 2006, a primit Crucea de Onoare a Austriei, Rang I, pentru serviciile aduse vietii culturale – cea mai inalta distinctie de acel fel din Austria. Astazi, „Leoaica claviaturii” a ajuns la maturitatea unei pianiste exceptionale.